• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Headshaking bij paarden is een zenuwprobleem

Wanneer andere oorzaken voor headshaking, zoals scherpe tanden, een ongemakkelijk bit of pijnlijke hals zijn uitgesloten, is zenuwpijn waarschijnlijk de oorzaak voor headshaking. Elektrische stimulatie van de zenuw, zoals electro-acupunctuur kan helpen de pijn te verminderen en is op dit moment de beste therapie voor deze aandoening.

Door: Linda van Veen, dierenarts voor paarden

 

Er zijn vele redenen waarom een paard zijn hoofd kan schudden. Factoren zoals scherpe tanden, zware handen, ongemakkelijk bit en een pijnlijke hals of nek kunnen er ook toe leiden dat een paard zich op deze manier gedraagt. Echter, sommige paarden schudden hun hoofd als gevolg van plotselinge uitbarstingen van intense pijn – als een elektrische schok die langs de kant van hun hoofd strekt – en reageren karakteristiek met een verticale tik of zwaaien van de neus of het hoofd en de nek. Dit komt door de gevoeligheid van de trigeminale zenuw, die een uitstralingspijn geeft op het gezicht, neus en kaak.

 

Irriterend gevoel aan de neus

Headshakeres ervaren vaak irritatie aan de neus, die ervoor zorgt dat ze hun neus wrijven aan de muur, op de grond, aan hun voorbenen of de ruiter. Het wrijven kan zo heftig zijn dat het leidt tot vervelende zweren of open wonden. Getroffen paarden en pony’s kunnen niezen of snuiven en worden zeer onrustig, wat leidt tot onvoorspelbaar en gevaarlijk gedrag. De oorzaak van trigeminale neuralgie, zenuwpijn,  wordt niet volledig begrepen. Een aantal factoren zijn bekent als triggers, zoals zonlicht,  wind,  regen, pollen. Deze triggers zijn meestal seizoensgebonden en in het voorjaar en zomer het ergste. Wanneer een paard eenmaal last heeft gekregen van headshaking wordt het meestal erger in de opeenvolgende jaren. En sommige paarden ervaren deze zenuwpijnen het hele jaar door.

 

Vermijden triggers

Als eigenaar en berijder van het paard kunt u al veel doen om het paard te helpen. De factoren die deze zenuwpijn uitlokken moeten zoveel mogelijk worden geëlimineerd. Dit kunt u doen door het paard overdag op stal te houden vanwege de invloed van zonlicht. Het paard kan dan ’s avonds en s’ nachts wel naar buiten. Ook het gebruik van een ultravioletlicht blokkerend masker kan worden gebruik om de invloed van zonlicht zoveel mogelijk te beperken wanneer u buiten wilt rijden. Ook is het noodzakelijk om de irritatie door insecten zoveel mogelijk te voorkomen, ook weer door het overdag op stal houden van het paard en buiten vliegenmaskers en vliegenwerende middelen te gebruiken.  Vermijd zoveel mogelijk irriterende weersomstandigheden zoals, regen, wind en zonlicht.

 

Uitsluiten andere oorzaken

Indien uw paard symptomen van headshaking vertoont dienen andere oorzaken wel uitgesloten te worden. Het gebit moet worden gecontroleerd op haken, kiespijn of andere pijnlijke aandoeningen. Bewegelijkheid en pijnlijkheid van de hals en nek moet worden onderzocht waarbij met röntgenfoto’s de wervels en facetgewrichten in beeld kunnen worden gebracht. Endoscopisch onderzoek van de neus en sinussen kan tumoren, infecties en luchtzakontsteking vinden. Ook een CT scan of MRI van het hoofd kan informatie geven over verborgen pijnlijke aandoeningen in het hoofd en hals gebied. Daarnaast moeten uiteraard het hoofdstel en zadel worden nagekeken.

 

Behandeling

Sommige paarden reageren goed op geneesmiddelen. De resultaten zijn echter lang niet altijd bevredigend, de geneesmiddelen zijn verboden tijdens wedstrijden en behoorlijk duur. Het paard wordt er ook suf van. Er worden operatieve ingrepen beschreven waarbij de zenuw met chirurgische behandeling onder druk wordt gezet. Dit wordt gedaan onder volledige narcose en is maar in 50% van de gevallen succesvol. Bovendien heeft een deel van deze paarden na de operatie zoveel pijn dat het geëuthanaseerd moet worden. Deze methode is daarom af te raden tenzij er geen enkele andere mogelijkheid overblijft. Een methode die bij mensen, met eenzelfde aandoening, goed werkt is electro-acupunctuur. Deze methode kan eenvoudig op stal of bij ons op de kliniek worden toegepast.

 

Electro-stimulatie

Mensen die lijden aan trigeminusneuralgie ervaren een aanzienlijke verlichting  na electro-acupunctuur. In de medische literatuur zijn hierover verschillende wetenschappelijk artikelen gepubliceerd. De Universiteit van Bristol Vet School heeft in wetenschappelijk onderzoek een goed resultaat behaald met behulp van percutane elektrische zenuwstimulatie (PENS) van de infraorbitale zenuw.

 

Resultaten met electro-acupunctuur

Dierenarts Sue Deveraux uit Engeland gebruikt electro-acupunctuur al langer om headshakers te behandelen. Zij heeft studies gedaan naar de werkzaamheid en heeft goede resultaten behaald. Wij bieden deze methode ook aan op onze kliniek, en ik kan daarvoor bij u aan huis komen. De behandelingen duren ongeveer een half uur en dienen meestal onder lichte sedatie plaats te vinden. Er zijn ongeveer vier behandelingen nodig.