• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Vaccin tegen Leptospirose bij de hond heeft een update gekregen

Wat is Leptospirose?
Leptospirose, (waaronder de ziekte van Weil) is een ernstige infectieziekte die zowel bij honden als bij mensen kan voorkomen. De afgelopen jaren zijn er in onze omgeving 2 nieuwe soorten Leptospirose bacteriën in grote aantallen bijgekomen. De 2 oudere soorten waartegen we tot nu toe hebben ingeënt, komen steeds minder vaak voor. De nieuwe soorten zijn nu in bijna 60% van de geïnfecteerde honden verantwoordelijk voor de ziekte. Bovendien is het zo dat de 2 nieuwe stammen van hond tot hond via snuffelen aan elkaar of urine kunnen worden overgebracht. En deze zijn dus ook gevaarlijk voor honden die niet zwemmen. Tot nu toe konden we tegen deze nieuwe soorten niet inenten.

Vaccin is aangepast
Gelukkig is het vaccin aangepast en geeft nu bescherming  tegen de 2 oude én tegen de 2 nieuwe soorten Leptospirose bacteriën. Daarmee kunnen honden beter worden beschermd tegen Leptospirose.
Het aangepaste vaccin zal sowieso worden gebruikt, het oude is er niet meer. Maar wanneer u de bescherming wilt tegen de twee nieuwe Leptiospirose stammen, moet de vaccinatie wel eenmalig
herhaald worden na 3 tot 4 weken (booster).
Omdat wij het belangrijk vinden dat u uw hond deze booster geeft, hebben we daarvoor een speciaal tarief gemaakt van €22,40.

Hoe gaat het in z’n werk?
Als uw hond de eerstvolgende jaarlijkse vaccinatie krijgt, zit daar het aangepaste Leptospirose vaccin in. U maakt 3 tot 4 weken na deze enting een nieuwe afspraak voor de eenmalige herhalingsenting. Een jaar later wordt uw hond weer gewoon ingeënt zoals altijd (dus zonder een herhalingsenting).

Wat als u uw hond nu nog geen cocktail vaccinatie hoeft te hebben en u wil hem of haar toch goed beschermen tegen Leptospirose?
U hoeft niet te wachten tot uw hond aan de beurt is voor de jaarlijkse inenting. U kunt ook besluiten de vaccinatie tegen Leptospirose eerder te geven, zodat uw hond goed beschermd is. Dit kan door 2x te komen met 3-4 weken tussentijd voor alleen de leptospirose vaccinatie. Ook zou u ervoor kunnen kiezen om de gehele jaarlijkse vaccinatie eerder te doen, zodat u toch maar 2x hoeft te komen. Want we kunnen natuurlijk ook het ge-update leptospirose vaccin een maand voor de jaarlijkse vaccinatie geven.
 
Uiteraard bent u niet verplicht om gebruik te maken van de bovenstaande  mogelijkheden. U kunt ook wachten tot uw hond aan de beurt is voor z’n jaarlijkse enting en pas dan het nieuwe vaccin herhalen. Houdt u er dan wel rekening mee dat de risico volle periode in het voorjaar/zomer is en uw hond dan niet beschermd is.

Wat als u het vaccin helemaal niet herhaalt

Als u besluit de vaccinatie niet te herhalen heeft uw hond nog steeds dezelfde bescherming tegen de 2 oudere bacterie-soorten net zoals de afgelopen jaren. U bent dan ook niet verplicht om het aangepaste vaccin te herhalen. Maar in dat geval is uw hond niet beschermd tegen de nieuwe bacterie-soorten, die juist veel vaker voorkomen (bijna 60%), terwijl de oude bacterie-soorten nog maar verantwoordelijk zijn voor circa 10% van de besmettingen.

Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan telefonisch contact op met onze assistentes