• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Vuurwerk angst bij dieren: begin nu al te trainen met de vuurwerkgeluiden cd

Stress door vuurwerk komt bij 50 % van de honden en katten voor. De maand december is dan ook een stressvolle maand voor veel huisdieren en de maand eindigt in de jaarlijkse mega-stress van Oud en Nieuw.

Stress kan zich op vele manieren uiten – veel honden gaan rondjes rennen en hard blaffen, soms gaan ze zelfs dingen in de omgeving vernielen of zichzelf verwonden. Vaak trekken ze zich terug en verschuilen ze zich, willen niet naar buiten of hebben onvoldoende rust om hun behoefte te doen. Soms zijn de signalen van stress echter veel moeilijker te zien. Dit geldt met name bij katten – deze trekken zich vaak terug en proberen zich te verbergen. Hierdoor wordt stress vaak niet herkend.

Als stress, samenhangend met vuurwerk, niet wordt behandeld kan de angst overslaan naar angst voor andere geluiden zoals onweer en harde knallen. Uiteindelijk kunnen zelfs dagelijkse  geluiden zoals het dichtslaan van een autoportier stress opleveren. Daarom moeten we dit probleem snel en afdoende behandelen voor het welzijn van onze huisdieren.

Vuurwerk-stress behandelen betekent een aanpak op de korte en de lange termijn. De korte termijn aanpak helpt onze huisdieren door de vuurwerkperiode heen. Op de lange termijn moeten we de gevoelens die onze huisdieren  koppelen aan vuurwerk veranderen om stress te voorkomen.

Lange Termijn Aanpak:

CD met vuurwerkgeluiden

Het is gebleken dat het ongevoelig laten worden voor geluiden (geluidsdesensibilisatie) de goede methode is om de reactie van uw huisdier op stressvolle geluiden te veranderen. Het werkt door uw huisdier in huiselijke omstandigheden bloot te stellen aan enge geluiden terwijl het afgeleid wordt met iets leuks doen zoals spelen met een favoriet stuk speelgoed of kluiven op een bot. Op deze manier wordt de negatieve associatie die uw huisdier heeft met de geluiden omgezet in een positieve associatie. De meest gebruikelijke methode is een CD met vuurwerkgeluiden die eerst voor een korte tijd en zacht wordt afgespeeld. De lengte en het volume worden geleidelijk aan opgevoerd als uw huisdier vooruitgang boekt.

Geluidsdesensibilisatie vergt tijd – vaak weken tot maanden en uw huisdier  bepaalt hoe snel het proces verloopt. Deze training mag niet plaatsvinden als er al kans is dat vuurwerk wordt afgestoken.

Een vuurwerk-cd kunt u bijvoorbeeld bestellen op: http://vuurwerkcd.com

Acupunctuur
Acupunctuur heeft een regulerend effect op energiestromen in het lichaam. Acupunctuur kan helpen om het dier te ontspannen en niveaus van stressstoffen in het lichaam te laten dalen. Een behandeling duurt ongeveer 30 minuten. De eerste keer iets langer omdat uw dier een volledig onderzoek krijgt, zodat het een behandeling op maat krijgt. Tijdens de behandeling leert u 1-2 acupunctuurpunten zelf te masseren, zodat u thuis acupressuur op deze punten kunt toepassen. Acupunctuur leent zich goed voor de lange termijn aanpak, zelfs samen met het gebruik van de vuurwerk CD met geluiden. Belt u voor een afspraak voor acupunctuur met de assistente, zij zullen voor u een afspraak maken bij mij.

Dierenarts Linda van Veen