• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Vuurwerk angst bij dieren

Stress door vuurwerk komt bij 50 % van de honden en katten voor. De maand december is dan ook een stressvolle maand voor veel huisdieren die eindigt in de jaarlijkse mega-stress van Oud en Nieuw.

Stress kan zich op vele manieren uiten. Veel honden gaan rondjes rennen en hard blaffen, soms gaan ze zelfs dingen in de omgeving vernielen of zichzelf verwonden. Vaak trekken ze zich terug en verschuilen ze zich, willen niet naar buiten of hebben onvoldoende rust om hun behoefte te doen. Soms zijn de signalen van stress echter veel moeilijker te zien. Dit geldt met name bij katten, ze trekken zich vaak terug en proberen zich te verbergen. Hierdoor wordt stress niet altijd herkend.

Als stress, samenhangend met vuurwerk, niet wordt behandeld kan de angst overslaan naar angst voor andere geluiden zoals onweer en harde knallen. Uiteindelijk kunnen zelfs dagelijkse  geluiden zoals het dichtslaan van een autoportier stress opleveren. Daarom moeten we dit probleem snel en afdoende behandelen voor het welzijn van onze huisdieren.

Vuurwerk-stress behandelen betekent een aanpak op de korte en de lange termijn. De korte termijn aanpak helpt onze huisdieren door de vuurwerkperiode heen. Op de lange termijn moeten we de gevoelens die onze huisdieren  koppelen aan vuurwerk veranderen om stress te voorkomen.

Onderstaand enkele nuttige tips om uw huisdier te helpen.

 1. Zorg voor een schuilplaats – het liefst op de plek waar uw huisdier toch al beschutting zoekt
 2. Demp het geluid van vuurwerk – radio of televisie aan, sluit de gordijnen
 3. Houd uw huisdier binnen – sluit het kattenluik en zorg dat uw hond niet in de tuin kan komen
 4. Ga niet troosten of bestraffen als uw huisdier angstig is, negeer het angstgedrag
 5. Beloon rustig en kalm gedrag

   ! Let op!
  Mogelijk ten overvloede: maar het is dus de bedoeling dat u ongewenst gedrag negeert. Dat betekent dat u het gedrag negeert, niet uw dier. Dus u doet gewoon of er niets aan de hand is. Veel mensen maken de fout om het dier te negeren. Dat is niet de bedoeling. Stel u gaat de hond uitlaten en hij is bang in het donker, dan heeft het geen zin om boos te worden of te troosten, maar u loopt naar buiten alsof het een mooie zomeravond is. Als de hond op schoot probeert te kruipen, dan stuurt u hem, net zoals u dat doet als er visite is, naar zijn plaats. Probeer een normale situatie voor ogen te hebben en reageer zoals u gewoonlijk doet.

Ter ondersteuning van deze korte termijn aanpak kunt het volgende nog doen:

 1. Ondersteunde natuurlijke medicatie (het is goed om daar al 3 weken van te voren mee te beginnen)
 2. Medicatie voor de dag zelf
 3. Thundershirt
 4. Verdampers (enkele weken van te voren op te hangen)
 5. Acupunctuur (werkt het beste wanneer er in 3-5 sessies in de weken voor de feestdagen wordt behandeld)
 6. Voeding (moet 2-3 weken van te voren mee gestart worden)

Ondersteunende medicatie
Er zijn natuurlijke producten te verkrijgen, en deze hebben natuurlijk de voorkeur!

 1. Strezz is een samenstelling van geneeskrachtige planten, samengesteld op basis van de 5-elementen theorie uit de Traditionele Chinese Geneeskunst. Het zijn druppeltjes die je 2x per dag over het eten geeft.
 2. Feliway en Adaptil. Verdampers, halsbanden en tabletten met geruststellende feromonen die honden en katten vroeger bij de moeder konden ervaren, kunnen helpen angst te verminderen en een comfortabel gevoel geven.
 3. Zylkène is een voedingssupplement, verkregen uit melkeiwit. Moet vanaf een maand van te voren mee begonnen worden.
 4. Telizen is een aminozuur dat  van nature voorkomt in groene thee. Het product wordt wel synthetisch geproduceerd. Moet vanaf een maand van te voren mee begonnen worden.

Bovenstaande middelen kunnen ondersteunen bij de korte of lange termijn aanpak en hebben geen bijwerkingen, er treedt geen sufheid of geheugenverlies op. Strezz, Feliway en Adaptil producten hebben wij op voorraad en worden met succes gebruikt. De overige middelen kunnen wij voor u bestellen. Reserveer wel op tijd uw medicatie, want het kan zo maar storm lopen op de dagen voor oud en nieuw.

Medicatie
Wanneer uw dier onvoldoende reageert op natuurlijke middelen, hebben wij ook verschillende medicamenten om uw dier zich minder angstig te laten voelen (zoals Alprazolam) of zelfs suf te maken in zeer ernstige gevallen met speciale medicatie. Deze medicatie is alleen in overleg met de dierenarts verkrijgbaar, neemt u contact op met de assistente wij zullen u goed adviseren.

Thundershirts
De thundershirts kunt u strak om het lichaam aanbrengen. Dit geeft de hond een veilig gevoel. Het werkt net als het inbakeren van baby’s. Bij een groot aantal honden helpt het om thuis wat rustiger te zijn en beter te kunnen slapen in de periode waarin de stress zich voordoet. Deze shirts zijn o.a. te bestellen op www.trainuwhond.nl, maar ook bij ons. Ze kosten bij ons 39.95 euro.

Acupunctuur
Acupunctuur heeft een regulerend effect op energiestromen in het lichaam. Acupunctuur kan helpen om het dier te ontspannen en niveaus van stressstoffen in het lichaam te laten dalen. Een behandeling duurt ongeveer 30 minuten. De eerste keer iets langer omdat uw dier een volledig onderzoek krijgt, zodat het een behandeling op maat krijgt. Tijdens de behandeling leert u 1-2 acupunctuurpunten zelf te masseren, zodat u thuis acupressuur op deze punten kunt toepassen. Acupunctuur leent zich ook goed voor de lange termijn aanpak, zelfs samen met het gebruik van een zogenaamde vuurwerk CD met geluiden. Belt u voor een afspraak voor acupunctuur met de assistente, zij zullen voor u een afspraak maken bij onze eigen dierenarts Linda van Veen.

Voeding
Royal Canin brengt het Calm dieet op de markt dat via de dierenarts verkrijgbaar is. Het bevat het aminozuur L-tryptofaan en alfa-casozepine. Deze stoffen hebben een rustgevende werking. L-tryptofaan wordt bijvoorbeeld gevormd nadat we een calorierijke maaltijd hebben gegeten. Dat geeft een ontspannen en voldaan gevoel. Deze voeding kunnen we voor u bestellen.

Geluidsdesensibilisatie
Naast de behandeling met acupunctuur is het gebleken dat het ongevoelig laten worden voor geluiden (geluidsdesensibilisatie) de beste methode is om de reactie van uw huisdier op stressvolle geluiden te veranderen. Het werkt door uw huisdier in huiselijke omstandigheden bloot te stellen aan enge geluiden terwijl het afgeleid wordt met iets leuks doen zoals spelen met een favoriet stuk speelgoed of kluiven op een bot. Op deze manier wordt de negatieve associatie die uw huisdier heeft met de geluiden omgezet in een positieve associatie. De meest gebruikelijke methode is een CD met harde geluiden die eerst voor een korte tijd en zacht wordt afgespeeld. De lengte en het volume worden geleidelijk aan opgevoerd als uw huisdier vooruitgang boekt.

Geluidsdesensibilisatie vergt tijd, vaak weken tot maanden en uw huisdier  bepaalt hoe snel het proces verloopt. Deze training mag niet plaatsvinden als er al kans is dat vuurwerk wordt afgestoken. De beste tijd om te starten is na het vuurwerkseizoen, soms zelfs al in de lente.

Meer informatie kunt u vinden op www.myhappypet.nl en op www.stress-bij-huisdieren.nl.