• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Acupunctuur

Dierenarts Linda van Veen heeft in Duitsland een opleiding tot acupuncturist gevolgd en is voorzitter bij de vereniging van Samenwerkende Nederlandse Veterinaire Acupuncturisten (SNVA). De SNVA is een beroepsvereniging van reguliere dierenartsen die een aanvullende opleiding hebben gevolgd om acupunctuur bij dieren op verantwoorde wijze te kunnen toepassen.

Hieronder vindt u de volgende informatie:

 • Bij welke aandoeningen kan acupunctuur worden gebruikt?
 • Hoe ziet een behandeling eruit?
 • Hoe vaak moet er behandeld worden?
 • Wat is het verschil met ‘dry needling’?
 • Is acupunctuur duur?
 • Acupunctuur voor paarden, honden, katten en konijnen?
 • Wat moet u doen wanneer u wilt weten of acupunctuur voor uw dier kan helpen?
 • Doorverwijzing door uw eigen dierenarts

Acupunctuur vormt een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt in China al minstens 3000 jaar toegepast bij mens en dier. De eerste meldingen van gebruik bij dieren in het westen dateren uit 1750. Inmiddels wordt acupunctuur over de gehele wereld toegepast. Soms als enige therapie, maar meestal in combinatie met westerse geneeswijzen. Als onderdeel van de Chinese traditionele geneeskunde wordt acupunctuur meestal gecombineerd met kruidentherapie, bewegingstherapie en/of voedingsadviezen. Ook bij dieren worden goede resultaten bereikt met acupunctuur. Naast acupunctuur maak ik binnen onze kliniek ook gebruik van de Chinese kruiden en voedingstherapie.

Bij welke aandoeningen kan acupunctuur worden gebruikt?
Eigenlijk kan acupunctuur bij bijna alle ziektebeelden een bijdrage leveren aan de genezing, of op zijn minst bepaalde klachten op een aanvaardbaar niveau houden. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

 • pijn bij chronische aandoeningen
 • rugproblemen bij paarden
 • nek en rug hernia’s, zowel bij pijn als bij verlammingen (ik heb veel honden die het advies hadden gekregen om in te laten slapen kunnen behandelen met goed resultaat)
 • Hoesten bij paarden, mn paarden die blijven hoesten na gewone medicatie en op de prednison moeten
 • bij herstel na een hernia- of gewrichtsoperatie
 • huidproblemen
 • chronische diarree of andere maag/darmproblemen
 • stofwisselingsziekten
 • verlammingen
 • blaas- en nierproblemen

Hoe ziet een behandeling eruit?
Ik zal eerst vragen stellen over de ziektegeschiedenis van uw dier en zijn gewoonten. Daarna volgt een normaal klinisch onderzoek, aangevuld met een klinisch onderzoek uit de Chinese geneeskunde. Er wordt dan o.a. extra naar de tong van uw dier gekeken, nogmaals naar de pols gevoeld en speciale acupunctuurpunten worden nagevoeld op gevoeligheid. Wanneer duidelijk is dat acupunctuur een zinvolle bijdrage kan leveren zullen er ongeveer 4-10 uiterste dunne naaldjes worden geplaatst. Dit leidt niet of nauwelijks tot pijn- of schrikreacties, hoogstens tot een kortdurende gevoeligheid. Om het gewenste effect tot stand te brengen, moeten de naaldjes 10 tot 30 minuten op hun plaats blijven. In de tussentijd moet het dier zo rustig mogelijk blijven staan, zitten of liggen. Dat lukt meestal uitstekend, doordat er van acupunctuur een rustgevend effect uitgaat . Wij hebben een speciale rustige acupunctuurruimte die losstaat van de gewone praktijk.

Hoe vaak moet er behandeld worden?
Meestal zijn 3-5 behandelingen nodig, afhankelijk van de duur en de aard van de klachten. In het begin adviseer ik behandelingen met een week tussentijd, daarna kan de tijd tussen de behandelingen steeds groter worden. Resultaat ziet u vaak na 2 behandelingen, met name als het om chronische problemen gaat duurt het langer voor u resultaat ziet. Voor rugproblemen bij paarden zijn meestal minder behandelingen nodig, en ziet u na 1 behandeling al resultaat. Vaak is het wel verstandig om na te behandelen.

Wat is het verschil met ‘dry needling’?
Dry needling betekent letterlijk droge naalden. Fysiotherapeuten die acupunctuurnaalden gebruiken , doen dit via de dry needling methode. De twee grote verschillen tussen dry needling toegepast door fysiotherapeuten en acupunctuur
door dierenartsen die traditionele Chinese geneeskunst toepassen is de ‘totale’ benadering van het probleem en het werken met de meridianen. In mijn behandeling betrek ik het gehele paard. Ik kijk niet alleen naar triggerpunten, maar stel een zogenaamde Chinese diagnose. Daardoor is het voor mij mogelijk om meer dan alleen kreupelheden en rugproblemen te behandelen. U zult ook zien dat ik bijvoorbeeld bij de behandeling van een rug, naaldjes op het hoofd of het
been plaats. Verder zijn mijn naaldjes meestal korter, omdat ik op de speciale acupunctuurpunten de energie van meridianen aanprik, daarvoor zijn kleine naalden voldoende.

Is acupunctuur duur?
In verhouding tot een gewoon consult en behandelingen bij een dierenarts is acupunctuur niet duur. Meestal zijn wel meerdere behandelingen nodig. Acupunctuurbehandelingen worden (deels) vergoed door de dierziektekostenverzekeraars Proteq/Dier & Zorg en Petplan. U heeft daarvoor een aanvullende verzekering nodig. Ook de Chinese kruiden worden door deze verzekeraars (deels) vergoed.

Acupunctuur voor paarden, honden, katten en konijnen?
Voor honden, katten en konijnen hebben wij een gezellige ruimte gemaakt waar u rustig met uw dier kunt zitten. Paarden behandel ik het liefst hier op de praktijk. Als er meerdere paarden behandeld moeten worden, kan ik ook op stal komen. U moet dan wel rekenen op visitekosten.

Wat moet u doen wanneer u wilt weten of acupunctuur voor uw dier kan helpen?
U kunt een afspraak bij mij maken voor een consult en eerste behandeling. Ik zal eerst kijken en met u overleggen of acupunctuur een zinvolle bijdrage kan leveren aan de genezing van uw dier. Daarna kan al direct aansluitend de eerste behandeling plaats vinden.

Doorverwijzing
Wanneer u graag acupunctuur wilt, maar uw eigen dierenarts past deze geneeswijze niet toe, is het ook mogelijk om alleen voor acupunctuur bij mij een consult te vragen. Ik stuur de informatie van de behandeling dan door naar uw eigen dierenarts. Indien mogelijk kunt u een uitdraai van de patiëntenkaart van uw eigen dierenarts meenemen, zodat het voor mij duidelijk is welke behandelingen uw dier al gehad heeft.