• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Belangrijke ziekte bij konijnen: SAS

 

Wat is SAS? SAS staat voor Secundair Atonie Syndroom. Dit ziektebeeld houdt in dat de darmen van konijnen ten gevolge van iets anders slecht kunnen gaan functioneren. Wanneer de darm slecht functioneert onstaan er gasophopingen in de darm en kan het konijn een dikke pijnlijke buik krijgen, vaak zal het ook niet meer eten. Het konijn kan binnen 24 uur doodgaan wanneer niet op tijd wordt ingegrepen.

 Maar waarom onstaat dit probleem dan?  Wanneer er een situatie ontstaat waarin het dier erg is geschrokken, pijn heeft of slecht eten krijgt kan dit syndroom onstaan met alle gevolgen van dien.  Konijnen zijn erg gevoelig voor pijn, stress en slecht eten. Pijn kan optreden door gebitsafwijkingen waarbij er haken op de kiezen zijn onstaan die bij het eten in de tong prikken of door ontstekingen en abcessen. Maar ook na een operatie kan het konijn pijn hebben. Stress kan door van alles komen: ziekte, onrust of juist te weinig actie, overlijden van een kameraad, schrikken van een kat, huisvestingsproblemen, noem maar op. Ten gevolge van stress of ziekte kan een konijn minder gaan eten, dat is niet goed. Maar ook een slecht uitgebalanceerd voer kan tot problemen lijden, zoals het onbeperkt geven van konijnenvoer en te weinig hooi waardoor te weinig vezels worden opgenomen. Stress, pijn, onvoldoende eten en incorrecte voeding lijden tot een verminderde werkzaamheid van het maagdarmkanaal.

Wat te doen als het konijn niet goed eet, wat lusteloos is of een dikke buik krijgt? Het is belangrijk om het konijn zo snel mogelijk een goede behandeling te geven. Deze bestaat uit een aantal punten, daardoor is het beter om het konijn eerst door de dierenarts te laten onderzoeken. SAS kan dus ontstaan door pijn, maar bij SAS heeft een konijn ook altijd pijn in de buik. Het zal dus pijnstillers moeten hebben en er moet gekeken worden of er een oorzaak te vinden is voor de pijn (bijv abcessen, gebitsafwijkingen). Wanneer de darm het niet goed doet moet een geneesmiddel gegeven worden die de darmwerking stimuleert. Het is dus van belang om goed in de gaten te houden of de keutels er normaal uitzien en of er een normaal aantal keutels geproduceerd wordt. Wanneer een konijn SAS heeft dan is het vaak uitgedroogd, zeker als het probleem al wat langer bestaat. Dan dient het konijn vocht onder de huid toegediend te krijgen. Het is heel belangrijk dat het konijn voldoende eten en vezels binnen blijft krijgen ook al wil het zelf niet eten. Dan kan het gevoerd worden met Nutricia’s Olvarit 1ste wortelhapje. Sommigen eten dit uit zichzelf, anderen moeten gedwongen worden door wat van dit voer in de mond te spuiten. Verder is het belangrijk dat het konijn voldoende beweging krijgt en het voldoende warm heeft.

 Wat kun je doen om dit ziektebeeld zoveel mogelijk te voorkomen?

 • zorg voor onbeperkt vers drinkwater
 • zorg voor voldoende beweging neem 2 konijnen)
 • geef het konijn onbeperkt hooi, liefst in een ruifje
 • geef max 10% van de dagelijkse voeropname aan groenvoer
 • geef beperkt konijnenvoer (van een goed merk), anders eten ze te weinig hooi, een konijn heeft 20 gram konijnenvoer per Kg lichaamsgewicht nodig, niet meer