• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Overgewicht bij honden en katten: groot probleem

Uit cijfers blijkt dat 57% van de volwassen bevolking aan overgewicht lijdt. Wat veel mensen niet weten is dat het probleem bij huisdieren even groot is.

50% van alle honden en katten kampen met overgewicht. En slechts de helft van deze diereigenaren beseft dat zijn hond of kat te dik is. Vorige week is het jaarverslag van het Convenant Overgewicht gepresenteerd. Een belangrijk orgaan in de strijd tegen het overgewicht in Nederland. De Nederlandse bevolking is “uit balans”. Campagnes over gezonde voeding en meer bewegen moeten de Nederlander bewust maken dat overgewicht een probleem is, maar vooral dat je er zelf wat aan kan doen. In het dagelijks leven blijkt het moeilijk om een “zeurend” kind geen snoepje te geven, maar wat als Max u met zijn lieve oogjes zit aan te staren voor een koekje? Dat is toch helemaal niet te weerstaan?
Te dikke dieren krijgen, net als te dikke mensen, last van hartziekten, gewrichtsaandoeningen en stofwisselingsziekten. Men is zo gewend aan te dikke dieren, dat eigenaren die hun hond mooi op gewicht hebben op straat vaak worden aangesproken dat hun dier te mager is. Bij kortharige honden mag je zelfs de laatste ribben iets zien doorschemeren. Vanwege de grote verschillen tussen hondenrassen is er geen BMI voor honden. Wel kunnen we wegen, meten en naar de lichaamsvorm kijken.

Ook voor dieren is goede, gezonde, uitgebalanceerde voeding van belang. Het is moeilijk om een uitgebalanceerde voeding zelf samen te stellen, vandaar dat er kant-en-klaar voer voor honden en katten bestaat. In deze voeding zitten alle eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen die een dier nodig heeft. Wanneer u een “light”voer koopt, denkt u waarschijnlijk, net zoals bij het keurmerk “ik kies bewust” dat het wel goed zit. Maar vele voerfabrikanten verlagen het eiwitgehalte en verhogen het vezelgehalte om de voeding minder calorierijk te maken, waarbij het vet % gelijk blijft. Dat is niet gezond. Gezond is, het vet % verlagen en vooral het eiwit % op peil houden, eiwitten heb je nodig voor je spieren. Ook je hond moet vet verliezen, geen spieren.

Omdat het moeilijk is om in je eentje af te vallen gebruikt Dierenkliniek het Hazewinkel ook voor dieren een speciaal programma. Vanwege het grote belang voor de algemene gezondheid van dieren is deelname aan dit programma gratis. De assistentes begeleiden de diereigenaren op het gebied van gezonde voeding, de hoeveelheid voeding en het bewegingspatroon. De honden en katten worden iedere 2 weken gewogen en gemeten en de assistentes geven tips.

Het programma is zeer succesvol. 90% van de deelnemers valt af tot het gewenste streefgewicht. Bovendien zien we de dieren vrolijker en gezelliger worden wat leidt tot een sterkere band met het baasje. De eigenaar leert op zijn beurt dat niet het geven van eten, maar het geven van aandacht van het grootste belang is voor een gelukkige relatie tussen mens en dier.