• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Maagscopie

Maagzweren bij paarden

In het kort

 • Heel veel paarden hebben last van maagzweren; bij renpaarden tot 95%!
 • Te veel krachtvoer en te weinig ruwvoer werkt het ontstaan van maagzweren in de hand.
 • Met behulp van gastroscopie kunnen we de maag onderzoeken en zo kan de diagnose gesteld worden.

Maagzweren zijn een zeer veelvoorkomende kwaal bij paarden: 95 tot 100% van de renpaarden heeft maagzweren! Toch wordt er nog veel te weinig aandacht besteed aan maagproblemen bij paarden.

De overgrote meerderheid van onze paardenpopulatie heeft maagzweren. Moeten we ons er dan zorgen over maken? Misschien is het normaal dat paarden maagzweren hebben ?

Bij welke paarden komen maagzweren voor?
Er is een duidelijk verschil te vinden tussen de verschillende sporttakken. De koplopers zijn veruit de renpaarden. Uit meerdere studies blijkt dat 95 tot 100% van deze paarden maagzweren heeft. De letsels zijn het ergst bij paarden die net een wedstrijd gelopen hebben of die pas in training zijn.

Bij 67% van de endurance paarden, 58% van de springpaarden en 40% van de western paarden worden letsels van de maag aangetroffen. Zelfs bij meer dan 50% van de hobbypaarden zouden maagzweren voorkomen.

Hoe weet ik of mijn paard maagzweren heeft?
De symptomen zijn erg verschillend bij een veulen en een volwassen paard. Bij volwassen paarden zijn ze vaak vaag en niet erg specifiek. De paarden kunnen een wat mindere eetlust hebben of stoppen al met eten na enkele happen krachtvoer, geeuwen veelvuldig. Ze zijn wat te mager, minder goed bespierd, hebben een doffe vacht, ze presteren wat minder en vertonen vaak gedragsveranderingen. Slechts een minderheid van de paarden met maagulcers vertoont kolieksymptomen. Ook kribbebijten kan een symptoom van maagzweren zijn.

Volwassen paarden met maagzweren vertonen dus vaak opvallend weinig symptomen. Toch werd gezien dat na behandeling van renpaarden met maagzweren maar zonder symptomen, de prestaties drastisch verbeterden. Dus maagzweren zorgen wel degelijk voor heel wat problemen.

De gedragsveranderingen kunnen erg opvallend zijn. Bij paarden die erg zuur zijn, die bijten tijdens het aansingelen, die agressief zijn bij het voederen dient o.a. gedacht te worden aan maagzweren.
Bij veulens zijn de symptomen vaak wat duidelijker : koliek, het frequent op de rug blijven liggen, diarree, tandenknarsen, speekselen, en dan net zoals bij de volwassen paarden een aantal vagere symptomen zoals slechtere eetlust, doffe vacht, slechtere algemene conditie, veulentjes die wat achter blijven ten opzichte van hun leeftijdsgenoten.

Hoe wordt de juiste diagnose gesteld?
De diagnose kan door de dierenarts gesteld worden via een endoscopie (gastroscopie).

Het paard dient minimum 12 uur gevast te worden, zodat er niet te veel voedsel meer in de maag aanwezig is. Vervolgens wordt een lange (+/-3m) flexibele camera via de neus tot in de maag gebracht. Via gastroscopie kan de maag onderzocht worden. De letsels kunnen uitvoerig bekeken worden en indien nodig kunnen biopten genomen worden om de diagnose te verfijnen. Op deze manier kunnen ook maagtumoren, slokdarmproblemen enz gediagnosticeerd worden.

Wat kan ik doen om maagzweren te voorkomen?
Voedingsadvies: geef voldoende ruwvoer! Een gemiddeld 500 kg wegend paard zou per dag minimum 6-8 kg smakelijk droog hooi moeten krijgen. Dit vormt de basis van z’n rantsoen. Afhankelijk van de samenstelling van het krachtvoer en de mate waarin het paard gewerkt wordt mag dit worden aangevuld met een hoeveelheid krachtvoer. Indien een paard over voldoende ruwvoer beschikt is het zelden nodig om meer dan 3-4 kg krachtvoer te geven.
Dit zijn algemene adviezen en ze dienen niet als absolute waarheid genomen te worden. Maar het beperken van krachtvoer en het extra voederen van ruwvoeder is absoluut noodzakelijk om maagzweren te behandelen en te voorkomen.
Het beste is om meerdere keren per dag hooi te geven. Indien dit praktisch niet haalbaar is dan kunnen meerdere gevulde hooinetten opgehangen worden in de box, om een meer fysiologisch voedingsproces te verkrijgen. Indien je paard er dan nog in slaagt om op een half uurtje zijn volledige hooirantsoen naar binnen te werken, dan kunnen meerdere hooinetten over elkaar gebruikt worden.
Een recente studie toont ook aan dat een hoog zetmeel en suikergehalte in het krachtvoer zorgt voor meer maagzweren, terwijl vet een eerder beschermende functie heeft. Overleg dus met je voedingsleverancier om een voeder te vinden dat een laag suiker- en zetmeelgehalte heeft maar daarentegen rijk aan vet is. Of overweeg vet toe te voegen in de vorm van zonnebloemolie.

Managementsaanpassingen:
Stress dient zo veel mogelijk vermeden te worden. Dit is in de praktijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar probeer lang transport waarbij de paarden urenlang geen water of hooi hebben absoluut te vermijden.
Verder dienen de paarden dag en nacht over vers drinkwater te beschikken. Geef de paarden zoveel mogelijk vrije beweging (weidegang) en contact met soortgenoten.