• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Paarden tandarts

Onze erkende paardendierenarts Randy de Greef is ook paardentandarts. Hij is Certified Equine Dentist. Hij heeft de basis en advanced opleiding in Engeland gevolgd.

In India heeft Randy aan de dierenartsen van Brooke Hospital onderwijs gegeven in de basale gebitsverzorging van paarden en pony’s die gebruikt worden om te werken in de steenovens. Brooke Hospital geeft op hun beurt veel onderwijs aan de eigenaren van deze pony’s en paarden. Dit onderwerp is dan ook van groot belang voor de werkende paarden in India.

 Gebitsproblemen kunnen leiden tot verminderde eetlust, maar ook tot verzet bij het rijden wat zich kan uiten in het vastpakken of juist loslaten van het bit, schudden met het hoofd of kantelen van het hoofd. Voorkomen is beter dan genezen en het is daarom belangrijk dat je 1 tot 2 keer per jaar het gebit van je paard laat controleren.

 

De meest voorkomende afwijkingen aan het gebit zijn de aanwezigheid van haken, doppen op de kiezen en de aanwezigheid van wolfstandjes, al dan niet zichtbaar.

Haken bevinden zich bij de bovenkaakskiezen aan de buitenkant en bij onderkaakskiezen aan de binnenkant van de kiezenrij. Ook aan de voorste en achterste kies in de boven en onderkaak kunnen haken ontstaan.

Haken ontstaan door de malende beweging die het paard maakt bij het kauwen van het voedsel. Afhankelijk van hoe goed de kiezen op elkaar passen ontwikkeld een paard wel of geen haken. Ze kunnen zo scherp worden als een scheermes en je kunt je voorstellen dat het wangslijmvlies of de tong dan makkelijk beschadigd kunnen worden. Om deze haken te verwijderen moeten de kiezen geraspt worden. Dit doen wij meestal met een elektrisch aangedreven vijl.

 

Doppen zijn overblijfselen  van de melkkiezen en kunnen zich bevinden op de eerste drie kiezen in de onder en bovenkaak. Normaal gesproken vallen deze doppen er vanzelf af  op een leeftijd tussen de 2 ½ en 4 jaar maar soms blijven ze iets te lang vastzitten. Dit is vervelend voor het paard want aan de onderzijde van de dop zitten de resten van de wortels. Dit zijn harde puntjes die bij iedere bijtbeweging in het mondslijmvlies drukken wat uiteraard pijnlijk is. Deze dopen zijn met een tang of lange elevator te verwijderen waarna het probleem is opgelost.

 

Zeker 50 % van de paarden heeft wolfskiesjes, ze bevinden zich voor de grote kiezen in de bovenkaak en heel soms in de onderkaak. Het zijn zogenaamde rudimentaire kiezen, d.w.z. dat ze nog wel aanwezig zijn maar klein en zonder functie. Bij paarden die geen bit in de mond krijgen veroorzaken ze geen problemen, maar als een paard gereden wordt  kan het bit tegen het kiesje komen wat voor het paard een onplezierig gevoel in de mond geeft. Het paard pakt het bit vast of schud met het hoofd. De wolfskiesjes worden uit het mondslijmvlies losgemaakt en dan met een tangetje eruit gehaald.