• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Rugproblemen paard: thermografie en neuraaltherapie

Een thermografischonderzoek vindt bij ons op de kliniek plaats. Daarvoor kunt een telefonisch een afspraak maken. Hieronder vindt u meer informatie over shockwave-behandelingen, wat het is en hoe het werkt.

Waarom thermografie
Is uw paard kreupel, maar is de pijnlijke plek niet te vinden? Wilt u weten wanneer u weer aan het werk kunt na een peesblessure? Heeft uw paard mogelijk rugproblemen? Of wilt u een check-up van uw paard? Maak een afspraak voor een thermografie scan.

Wat is thermografie
Een thermografie scan is een infrarood opname van het lichaam van uw paard. Een pijnlijke plek is meer doorbloed en daardoor warmer. Op de scan zijn deze warme plekken te zien, de zogenaamde “hot spots”. Op deze manier is de pijnlijke plek die leidt tot kreupelheid op te sporen. Maar ook is te zien of een pees al genezen is, zodat u paard weer aan het werk kan. Ook drukplekken, veroorzaakt door een slecht passend zadel, zijn zo op te sporen. De scan is niet gevaarlijk voor mens en dier en neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Uw paard hoeft alleen maar stil te staan.

Wat kun je ermee
In Nederland zijn er op dit moment slechts twee paardenklinieken die een thermograaf hebben die ontwikkeld is voor medisch gebruik. Dit zijn zeer nauwkeurige scanners die in Amerika ook worden gebruikt voor onderzoek naar borstkanker. Er worden wel meer thermografie scans aangeboden, maar deze worden niet uitgevoerd door dierenartsen en zijn niet nauwkeurig genoeg, omdat ze voor industriedoeleinden zijn gemaakt.

Voorbeelden


Lichte kreupelheid na galop
De thermografie scan ziet een hotspot bij de aanhechting van de pees. Vervolgopnamen genomen tijdens de revalidatie gaven aan wanneer het paard weer aan het werk kon.


Acute ernstige kreupelheid bij een pony
Op de scan is een hotspot in de zool te zien. Bij uitsnijden van de zool werd een hoefzweer gevonden.


Licht kreupel
In de voorknie is een hotspot zichtbaar. Na verdoven van de voorknie was het paard weer rad en op de röntgenfoto was een chip in het gewricht zichtbaar.


Ernstig kreupel aan rechter been
Op deze scan is een hotspot in de schouder zichtbaar. Na behandeling van de slijmbeurs knapte het paard weer op.


Moeilijk te verzamelen
Er zit een hotspot in de rug ter hoogte van het zadel en bij het kruis. Na arbeid is er ook een scan van het zadel gemaakt zodat de drukplekken duidelijk werden. Na kraken van de rug en aanpassing van het zadel beweegt het paard zich veel soepeler en geeft makkelijker na.