• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Voordelen en nadelen van droge brokken

Zoals beloofd een stukje over droge brokken en voeding van honden en katten.

Wat is nu de reden dat droge brokken niet ideaal zijn? Want honden en katten moeten toch brokken eten vanwege het gebit? Nou, laten we dat als eerste bekijken. Heb je wel eens een hond, om welke reden dan ook, vlak na het eten zien braken? Ooit gezien hoe het braaksel eruit ziet? Dat zijn meestal gewoon hele brokken, ook bij katten. Dus droge brokken dragen niet echt bij aan een gezond gebit, want er wordt nauwelijks gekauwd. Het is wel makkelijk om brokken te voeren, het is een complete voeding, dus waarom iets anders geven? Daar zijn een aantal redenen voor. De maag vindt vochtig voedsel veel fijner, ze kan het beter verwerken. Droog voedsel kost veel vocht, in de vorm van lichaamssappen. Met name oudere dieren en dieren die al ‘hitte’ symptomen hebben, zoals allergieën of een droge huid kunnen daardoor teveel lichaamsvocht verliezen en symptomen als, stinkende ademhaling, maagirritatie en schilferige doffe vacht krijgen.  Dit verbruik van lichaamssappen kun je al wat ondervangen door de brokken enkele uren te weken, zoals het dinervoer van vroeger,  of blikvoer te geven.

Maar in brokken en blikvoer zitten veel verschillende ingrediënten, smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Ziekten als oorontstekingen, huidaandoeningen, hotspots en maagdarmproblemen kunnen ontstaan door overgevoeligheid voor deze stoffen. Wanneer je zelf kookt en alleen verse ingrediënten gebruikt krijgt je dier deze stoffen dus niet binnen. Want ook windjes laten, ’s ochtends niet graag willen eten, boertjes laten, uit de bek stinken en vaker dan 1 tot 2 x per dag ontlasting hebben zijn symptomen van een maag-darmkanaal dat niet optimaal functioneert. Al deze symptomen kunnen verbeteren wanneer je zelf voor je dier kookt en dat betekent dat je dier gezonder is.

Daarnaast zitten er veel koolhydraten en suikers in brokken en blikvoer. Nogal wat dieren zijn te dik en het lukt vaak niet om ze te laten afvallen. Zelf koken voor je dier kan je helpen bij het afvallen en ook dat draagt bij aan de gezondheid van je dier. Ook dieren met suikerziekte of andere hormonale problemen kunnen baat hebben bij zelf eten maken.

Al overtuigd? Benieuwd hoe je zelf kunt koken voor je dier? Het is niet moeilijk :) .

Voor honden gaan we uit van een basis hoeveelheid voedsel van aardappelen (100 gram): vlees (100 gram): groente (100 gram) per 10 kg lichaamsgewicht. Katten hoeven alleen vlees (80 gram) : groente (20 gram) per 4 kg lichaamsgewicht. Dit is een basis hoeveelheid. Wanneer honden teveel afvallen mogen ze meer koolhydraten hebben, wanneer katten teveel afvallen mogen ze meer vlees hebben.
Als ‘aardappelen” = koolhydraten kun je kiezen uit rijst, aardappelen, brood, pasta en muesli. Waarbij zilvervliesrijst en muesli natuurlijk gezonde keuzes zijn met een goede glycemische index, zeker voor dieren met suikerziekte.
Als groente kun je alle groenten kiezen,  zoals witlof, bloemkool, wortelen, spinazie, rode bieten, broccoli, enz. Het beste is om de groenten van het seizoen te kiezen en het liefst natuurlijk vers :) .
Als vlees kun je kiezen uit kip, kalkoen, vlees, zoals gehakt (rund), runderhart, tartaar, af en toe varkensvlees, en vis (tonijn, zalm, witte vis).

Als je een dier hebt dat overgevoelig is voor bepaalde voedselbestanddelen is het wel van belang om uit te proberen waar het wel en niet tegen kan. Het is verstandig om een dagboekje bij te houden met wat je te eten geeft en hoe de hond of kat daarop reageert.

Alles kan het beste gekookt worden. Dat kun je dan in 1 pannetje doen. Vlees is meestal al in 5 minuten gaar. En je kunt bovenstaande hoeveelheden verdelen over 2 porties.

In de zomer als het erg warm is kan er afgewisseld worden met bijvoorbeeld kwark en yoghurt met fruit.

Wel is van belang een goed vitaminen preparaat te gebruiken. Honden en katten hebben andere  behoeften dan wij, mensen. Wij hebben in onze kliniek vitaminen preparaten die je kunt gebruiken bij het zelf samenstellen van voedsel.

Verder kan voedsel ook als medicijn gebruikt worden. Volgens de traditionele Chinese geneeskunst, die gebruik maakt van de 5-elementen, kun je bepaalde voedingsmiddelen gebruiken om het lichaam te helpen herstellen. Voor het toepassen van voeding op deze manier zal eerst een (Chinese) diagnose moeten worden gesteld.

Neem de gezondheid van je dier in eigen hand! Veel succes met koken :)

 

Dit is een foto van een toegewijd  baasje dat vers kookt voor haar hondjes. Ze vinden het heerlijk en het ziet er fantastisch uit!