• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Als we nog een mooie zomer krijgen, let dan op blauwalg

Sommige soorten blauwalg  zijn dodelijk voor dieren. Vorig jaar zijn rond het IJmeer zeker tien honden ziek geworden en vier daarvan zijn overleden. Het ging om een zeer zeldzame vorm van blauwalg, maar het bevestigt wel dat ook honden dood kunnen gaan door blauwalgvergiftiging.

Blauwalgen (Cyanobacteria) vormen kolonies van vele duizenden cellen of lange draden. Wanneer de cellen afsterven komt er een blauwe kleurstof vrij in het water, vandaar de naam. Slechts enkele van de meer dan 500 soorten blauwalg die in Nederland voorkomen, zijn giftig. Met het blote oog is dit niet te zien. Niet alleen voor zwemmende honden is blauwalg gevaarlijk, ook paarden en runderen die het besmette water drinken kunnen eraan doodgaan.

De verschijnselen kunnen zijn: braken, trillen, schuimbekken, stuiptrekken, ademhalingsproblemen en epileptische aanvallen. Uw dier moet zo snel mogelijk naar een dierenarts worden gebracht en zorgt u ervoor dat u belt dat u eraan komt! Wanneer een vergiftiging met blauwalg wordt vermoed zal de dierenarts monsters nemen en het lokale waterschap , Rijkswaterstaat of de zwemwatertelefoon inlichten. Naast een snelle behandeling van uw dier is het belangrijk dat zo snel mogelijk duidelijk wordt of er iets mis is met het water, zodat niet meer dieren, of mensen ernstig ziek worden of sterven.

Ik hoop dat we een fijne zomer krijgen, zonder zwemproblemen! Want het is heerlijk voor een hond om even in het water af te kunnen koelen :)

Linda van Veen, dierenarts