• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

De eigen huissleutel van uw kat

Iedere kattenbezitter kent het probleem. U hebt een kattenluikje. De kat kan heerlijk van binnen naar buiten en omgekeerd. Het dier heeft een prachtig leven en geniet van zijn vrijheid. Totdat een buurkat gezellig een vorkje komt meeprikken of, erger nog,

Deze eigen katteningang is echt de ideale oplossing. Het grootste voordeel ten opzichte van bestaande kattenluiken met toegangscontrole is dat uw kat geen halsband om hoeft met een magnetische in infra-rood sleutel. Dit luikje wordt bestuurd door de chip die uw kat heeft. De enige voorwaarde voor het gebruik van een microchip kattenluik is dat de kat gechipt is. Chippen heeft nu dus een extra voordeel: de kat is beter beschermd tegen verdwalen door deze in=dentificatie methode en hij heeft zijn eigen ‘huissleutel’ altijd bij zich. De chip heeft ee nunieke 15-cijferige code. Als de kat naar binnen wil, leest het luik deze code en ontgrendelt het luik voor enkele seconden.

Op tijd thuis zijn
Een extra handigheid aan het luik is de nachtstand. Als het donker wordt sluit het automatisch naar buiten toe. De kat kan dan nog wel nar binnen. ’s Morgens ontgrendelt het luik zich weer en kan de kat zijn vrijheid tegemoet. Een andere mogelijkheid wordt de ‘dierenartsstand’ genoemd. Katten zijn graag even onvindbaar als u een afspraak bij de dierenarts hebt. De ‘dierenartsstand’ betekend: wel er in, maar niet er uit! Dit kattenluik is bedacht door een Engelse dierenarts die veel enthousiaste reacties kreeg. Vooral van eigenaren van wie hun kat geen halsband verdraagt of hem regelmatig verliest. Doordat er geen andere katten in huis kunnen komen, komt de rust terug en raakt de kat niet gestrest.

Meerdere katten
Het luikje kan zo geprogrammeerd worden dat er meerdere katten van een eigenaar gebruik van kunnen maken. Het programmeren gaat heel gemakkelijk. De eerste keer dat u gebruik maakt van de eigen katteningang, houdt u de kat bij de luifel. Deze herkent dan de kat en onthoudt het chipnummer. Wanneer u meerdere katten hebt, kunt u dit voor elke kat doen. Het systeem dat de kat herkent, zal vervolgens alleen die kat naar binnen laten. Het maximum te programmeren chips c.q. katten is dertig.

Computergestuurd
Binnenkort wordt het mogelijk om ook het uitgaande kattenverkeer te regelen door een extra antenne te plaatsen aan de binnenzijde van het luikje. Daarmee kunnen bijvoorbeeld oude of zieke katten worden binnengehouden, terwijl de overige dieren wel de vrijheid krijgen. Daarnaast wordt er gewerkt aan de mogelijkheid om het kattenluikje via de eigen computer aan te sturen of op afstand via het computernetwerk. Dat klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het is zeker mogelijk en maakt het voor katteneigenaren alleen maar makkelijker. Kortom, het chipgestuurde kattenluikje zorgt voor de vrijheid van de kat en voorkomt ongewenst bezoek. Bovendien is het voor sommige bezitters mischien een extra reden om de kat te laten chippen. Dit luikje is te bestellen via: www.petporte.nl

Bron: overdieren nummer 85