• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Mijn merrie moet over een paar weken veulenen, waar moet ik vooral op letten?

Het veulen seizoen is begonnen. In het kort: de normale draagtijd voor een merrie is 320-360 dagen. De nageboorte dient binnen 6 uur af te komen, bel ons wanneer dat na 2-3 uur nog niet is gebeurd. Een veulen dient binnen 2 uur te staan en binnen 4 uur te drinken (uit zichzelf). Lukt dit niet dan moeten wij het veulen controleren. Een veulenprik en veulenvitaminen dragen bij aan de gezondheid en ontwikkeling van een veulen. Ontworm merrie en veulen 10 dagen na de geboorte. Laat het veulen vaccineren op 4 maanden leeftijd.

Tot het moment van veulenen zijn er over het algemeen weinig problemen. Door de merrie 4 – 6 weken voor het veulenen in te enten zorg je er voor dat het veulen met de biest extra antistoffen meekrijgt. Als de merrie is uitgeteld is het raadzaam haar wel in de gaten te houden om bij een eventueel niet goed verlopende bevalling tijdig actie te kunnen ondernemen. De normale draagtijd is 320-360 dagen.

De geboorte bij het paard verloopt snel en vaak is het veulen al geboren voor je er erg in hebt. Het is normaal dat één van de hoefjes iets verder terug zit dan de andere Het is niet normaal dat de merrie erg veel perst zonder dat er iets uitkomt of dat alleen een hoofdje of twee hoefjes zichtbaar zijn. In deze gevallen is het nodig dat een dierenarts controleert of er sprake is van een afwijkende ligging bij het veulen, die dan gecorrigeerd kan worden.

De nageboorte moet er binnen 6 – 8 uur na de geboorte van het veulen afkomen. Als deze blijft zitten kan de merrie erg ziek worden. Het is verstandig om ons te bellen wanneer de nageboorte na 2-3 uur er nog niet af is gekomen. Dan kunnen we een middel geven dat helpt de baarmoeder samen te laten trekken. Als de placenta er dan nog niet af komt, moeten we deze met de hand van binnen verwijderen. De nageboorte moet er uit zien als een broek met dichte broekspijpen, als dit niet het geval is dan kan er nog een stukje nageboorte zijn achter gebleven wat dan verwijderd moet worden.

In de dagen na de geboorte mogen er wel klein beetjes helder tot wit vocht uit de vulva komen. Waarneer dit er gelig uitziet of onfris ruikt heeft de merrie waarschijnlijk een baarmoederontsteking, die behandeld moet worden.

Bij het pas geboren veulen kan het nodig zijn slijm uit de mond en neus te verwijderen en moet je de navel desinfecteren met betadine of jodium. Het is niet nodig de navelstreng door te knippen , deze breekt als de merrie opstaat. Vrijwel direct na de geboorte moet het veulen al willen opstaan. Dit is ten eerste een indicatie dat zijn coördinatie in orde is maar ook van levensbelang omdat het veulen bij de merrie moet drinken om voldoende biest binnen te krijgen. Krijgt een veulen geen of onvoldoende biest dan krijgt het te weinig afweerstoffen binnen en is daardoor zeer vatbaar voor ziekten. Ook de afdrijving van de darmpek(oranje tot groen kleurige zeer plakkerige mest) wordt dan moeilijker.

Een veulen dient binnen 2 uur te staan en binnen 4 uur te drinken. Wanneer dit niet het geval is moeten wij het veulen komen controleren.

Om in de eerste dagen extra bescherming te bieden tegen ziektes is het verstandig het veulen een veulenprik te laten geven en een vitaminenkuur (praktijkonderzoek geeft aan dat extra vitamines in de eerste levensdagen bijdragen aan een betere gezondheid en ontwikkeling van de gewrichten van het veulen).

In de eerste dagen na de geboorte moet het veulen zich attent en levendig gedragen, heeft een schone neus en ogen, hoest niet en loopt niet kreupel.

Zo rond de tiende dag na de geboorte krijgen veulens vaak diarree. Of dit nu komt omdat de merrie dan hengstig is, of door een worminfectie daarover zijn de meningen verdeeld. Feit is wel dat er op dat moment wormen bij het veulen aanwezig zijn die bestreden moeten worden. Zowel het veulen als de merrie moeten dan ontwormd worden.

Als de geboorte normaal is verlopen dan mag de merrie in de veulenhengstigheid weer gedekt worden. In de weken en maanden daarna blijft het verstandig minstens één maal per dag merrie en veulen te controleren om eventuele problemen tijdig te ontdekken. Zieke veulens kunnen heel snel slechter worden, terwijl de meeste problemen goed te behandelen zijn. Wacht dus niet te lang!

Het is verstandig veulens om de twee maanden te ontwormen tegelijk met de merrie. Vanaf 8 weken leeftijd moet de hoefsmid regelmatig beoordelen of er iets aan de hoeven van het veulen gedaan moet worden, afwijkende standen zijn nu nog gemakkelijk te corrigeren. Op een leeftijd van 4 tot 6 maanden mag het veulen gespeend worden, dit is tevens het moment om het zijn eerste Influenza-Tetanus vaccinatie te geven.