• Dierenkliniek

  Meer informatie over de dierenkliniek

  Lees verder
 • Dierenhotel

  Meer informatie over het dierenhotel

  Lees verder
 • Paardenkliniek

  Meer informatie over de paardenkliniek

  Lees verder
 • Extra service

  Meer informatie over extra services

  Lees verder
 • Acupunctuur

  Meer informatie over acupunctuur

  Lees verder

Uit de nieuwsbrief van Tinley Huisdier en Gedrag van 7 juni 2012:

Wat zegt de wetenschap over training van honden:

De meeste eigenaren willen dat hun hond één of meerdere commando’s beheerst. Om dit aan te leren is training noodzakelijk. Maar hoe vaak en hoe lang moet je oefenen voor een goed resultaat.

De onderzoekers keken naar het effect van het aantal en de lengte van trainingsessies op het lange-termijn geheugen. Vierenveertig laboratorium Beagles werden verdeeld in 4 groepen en getraind om door middel van operante conditionering en shaping gehoorzaamheidsoefeningen, zoals in een mand stappen, komen, zitten en blijven zitten uit te voeren. De honden werden met voer beloond en de oefeningen werden opgedeeld in 12 onderdelen. Als een hond 5 van de 6 keren een onderdeel juist uitvoerde kon de hond een stap verder. De honden werden allemaal getraind door dezelfde persoon en in een zelfde omgeving. Het
lange termijn geheugen werd 4 weken na de training getest.

De resultaten toonden aan dat honden die 1-2 keer per week getraind werden de oefeningen sneller juist uitvoerde dan dagelijks getrainde honden, en dat honden die slechts 1 trainingssessie per dag hadden significant beter presteerden dan honden die 3 sessies op een rij getraind waren. Het trainingsschema had geen invloed op het behoud van de geleerde taak.

De resultaten van het onderzoek zijn belangrijk want vaak is tijd een beperkende factor in het trainen van honden.
De resultaten suggereren ook dat, wanneer een oefening éénmaal aangeleerd is, deze voor een periode van tenminste 4 weken na de laatste training wordt onthouden ongeacht de frequentie en duur van de trainingen.

The effect of frequency and duration of training sessions on acquisition and long-term memory in dogs
Helle Demant, Jan Ladewig, Thorsten J.S. Balsby,Torben Dabelsteen, September 2011

Applied Animal Behaviour
Science